Fra hamsterhjul til autocamper

Gæsteindlæg af normbryder, hjemmegående mor og businesscoach Anne Damgaard

Selv om jeg sjældent tænker over det, fordi det for os er blevet det normale, ja så lever vi nok et meget anderledes liv, end de fleste børnefamilier i Danmark. Det er først, når jeg møder andre forældre i hverdagen, og jeg skal sætte ord på det, at jeg tænker over, hvor andeledes vi egentlig lever. Det er der, jeg møder forundring, nysgerrighed og ofte også ordene: ”Det gad vi godt nok også godt” eller “Bare vi kunne det”.

Vi lever et liv, hvor frihed er vores kerneværdi. I den måde vi sammen på som familie, i det vi laver, og i vores arbejdsliv. Og nej vi er ikke mangemillionærer eller noget der minder derom. Vi har truffet de valg, som er de rette for os – for at kunne leve det liv vi drømmer om.

Fra et gennemsnitligt til et normbrydende familieliv

Det har været en gradvis bevægelse for vores familie, at bevæge os fra det ret almindelige til det ret ualmindelige. Vi består af mor Anne, far Nick og Birk på 4 snart 5 år.

Det hele startede der, hvor spørgsmålet om institutionslivet melder sig for alle forældre. Efter endt barsel, da Birk var 1 år. Her forsøgte vi af 3 omgange med både dagpleje og vuggestue, at få karriereliv og familieliv til at passe sammen. Men det efterlod os med en dårlig smag i munden og ondt i maven.

Løsningen blev at far Nick skar ned på arbejdstiden i sin frisørsalon i København, og at mormor og morfar passede 2 dage om ugen. Da Birk blev 2 år solgte Nick salonen, og gik hjemme fuldtid. Nok en af de eneste fuldtidshjemmegående fædre i Nordsjælland.

Men vores liv gav os stadig ikke den følelse af samhørighed, som vi savnede. For jeg skulle stadig arbejde 40 timer om ugen, og vi var opdelt og splittede – der var stadig noget som var off for os. Jeg savnede Birk så meget i løbet af dagen – og mit moderinstinkt fortalte mig, at vi burde være sammen. Jeg læste bogen The Continuum Concept af Jean Liedloff og vi tænkte begge “det er jo helt galt, det her!. Det er jo slet ikke sådan vi har brug for at leve eller være med vores børn – heller ikke når de er 2 år”

At blive syg af adskillelse

Da Birk blev 3 år gik jeg ned med stress, og jeg tror, at splittelsen mellem familie- og arbejdsliv var én af årsagerne. Jeg følte simpelthen, jeg gik glip af livet med min søn. For når jeg først kom hjem fra arbejde 17.30 og både var stresset og træt – ja så var han også træt, så der var intet tilbage at give af.

Det var her vi endelig besluttede at begynde at leve fra hjertet og efter det som er det rette for os – og ikke, hvad der forventes af os i samfundet, eller ud fra, hvad folk mon vil tænke.

Vi besluttede os for at tage på et familie eventyr. At rejse ud og opleve verden sammen. Vi købte en gammel autocamper og 1. februar 2018 satte vi kursen sydpå. Det blev til et fantastisk og spændende eventyr rundt i Europa i næsten hele 2018. Det var intenst på alle måder, men vi lærte virkelig hinanden at kende og at blive gode til at samarbejde som familie. Jeg vil anbefale alle familier, at hive stikket ud og tage på rejse sammen – det er det bedste vi har gjort!

Og for de fleste kan det sagtens lade sig gøre – men selvfølgelig ikke uden at træffe de svære og nødvendige valg.

Tiden sammen er det dyrebareste, vi har

I dag bor vi stadig i vores autocamper – mest for at kunne leve det langsomme liv, som vi virkelig elsker. Men det er også blevet vores hjem efter vores rejse – vi er blevet vant til den måde at leve på; minimalistisk og simpelt.

Vi nyder friheden, og selv at kunne bestemme. Det giver os også en økonomisk frihed, som betyder, at jeg kan nøjes med en 3 dags arbejdsuge. Nick er i gang med at videreuddanne sig indenfor terapi og spiritualitet, så vi lever på en deltidsindtægt. Og det fungerer for os. Vi har råd til det vi har brug for, og lige nu er tiden sammen og vores frihed det dyrebareste vi har.

Derudover er det helt vildt vigtigt for os, at vi har tid til at gøre de ting vi elsker hver især, hvilket der slet ikke var tid eller overskud til i vores gamle liv. Jeg nyder, at kunne bygge min forretning op i mit eget tempo, og netop vise mennesker, at vi er frie til at vælge det liv vi ønsker, og skabe et arbejdsliv, som matcher.

Jeg tror ikke på, at vi skal tilpasse os samfundet eller arbejdsmarkedet og give køb på alt det som bringer os glæde.

Tværtimod tror jeg på, at vi alle har muligheden at skabe det liv, vi ønsker. Det kræver bare, at vi er klar til at være ærlige med os selv, og træffe de nødvendige valg.

Man kan få venner alle steder

Birk er stadig hjemme – og vi vil gerne fortsætte med at have ham hjemme, indtil han selv siger andet. Vi har en masse gode venner og kammerater, som vi mødes med i løbet af ugen, men Birk ved også fra vores rejse, at han kan finde venner alle steder – og det er han mester i. Det har været en kæmpe gave at give ham .

Og vi vil meget gerne rejse ud i verden igen, og give Birk mulighed for at lære om verden – ved at opleve verden.

Vi møder mange mennesker på vores vej, som vi fortæller om vores liv. Og mange siger, at det drømmer de også om. Et roligt liv, et langsomt liv med tid til nærvær og ro sammen med deres børn. Samtidig siger de også, at de aldrig ville kunne leve som vi gør – at det ville være for usikkert, at de har brug for en base, og økonomisk tryghed.

Jeg forstår fuldstændig de tanker, for jeg havde dem også engang selv. Og jeg ville aldrig have troet, at jeg skulle bo i en autocamper i næsten 2 år. Men for mig handler det om, at vi selv må bestemme. At vi selv må vælge vores liv. Der kommeer ikke nogen og gør det for os. Vi må vælge at leve bevidst.

Jeg tror, at det bliver ved drømmen for de fleste, fordi de ikke er villige til at træffe de svære beslutninger – og nok også er bange for at blive dømt.

Og sådan er det jo altid, når vi går mod strømmen; så er der en risiko for at blive dømt. Men at sidde på en cafe i en lille bitte landsby i Italien med Birk og Nick og bare lade tiden stå stille – der følte jeg mig lykkelig og glemt for verden. Og præcis den følelse har jeg næsten hver dag. At jeg kan leve mit liv langsomt imens verden farer forbi i hastigt tempo.

Har du lyst til at vide mere om Anne, hendes liv og hendes business? Find hende på Instagram på @anne_liberte eller her