Gæsteindlæg: At tage storesøster hjem da familien voksede

Dette er et anonymt gæsteindlæg af kvinden bag den anonyme Instagram-profil @anonymhusmor Indlægget er skrevet som oplæg til inspiration til forældre, der overvejer at tage ældre søskende hjem fra institution, ifm. barsel med mindre søskende.

Jeg har tænkt på dette indlæg længe. Jeg har også ønsket mig det her indlæg længe, da jeg savnede nogen at spejle mig i.

Jeg er på barsel med lillesøster. Allerede inden hun kom, da jeg var på graviditetsorlov inden fødsel, gik mine tanker på at tage storesøster hjem, imens jeg var hjemme på barsel.

Lige siden storesøster blev afleveret første gang efter barsel har jeg ønsket at have hende hjemme, og nu var muligheden der. 

Jeg mødte dog meget lidt støtte og opbakning til denne tanke. Nærmere tværtimod. Og misforstå mig ikke, jeg tror at alle dem jeg har talt med det om, har forsøgt at hjælpe mig, men egentligt har mange af de kommentarer, jeg har fået med på vejen, gjort mig ked af det og givet mig en følelse af ensomhed.

Ud af hele min omgangskreds har jeg kunne finde én som også havde taget store søskende hjem når de var på barsel. Når jeg søgte rundt, bla. på Instagram, fandt jeg ofte hjemmepassere, men med større børn og en del havde først taget beslutningen om at tage børnene hjem, da de blev større, og der var derfor ikke megen erfaring at hente omkring, hvad man gør når man står og er højgravid og ønsker at tage sit store barn hjem. 

Når jeg luftede mine overvejelser blev jeg mødt med “det er bedst at holde storesøsters rutine”, “hvad nu hvis lillesøster er kolikbarn”, “hvad gør du så med mødregruppe”, “tror du ikke det bliver hårdt” og lignende kommentarer.

Og jeg forstår godt folks bekymring. Vi er så vant til at vores børn går i institution og samtidig at barsel skal foregå med mor/far og barn alene og ikke hele familien.

Jeg havde virkelig også svært ved at forestille mig hvordan det ville blive, da jeg ikke selv har nogle erfaringer jeg kunne trække på, men heller ikke andres, da jeg ikke kendte nogen. 

Derudover turde jeg nærmest ikke fortælle det til de faggrupper, som jeg mødte både før og efter fødslen; jordmoder, SP, læge osv. Jeg var bange for at de ville tale mig fra det, men samtidig også påpege at det ville være synd for min store pige, og måske endda begynde at vurdere hende. Jeg ved ikke om disse bekymringer overhovedet var begrundede men det var nu engang sådan jeg følte. 

Jeg håber med dette indlæg at kunne inspirere andre til at finde modet til at hive deres børn hjem også under barsel, hvis det er det de ønsker. Jeg håber at der en dag vil være fagpersoner, som kan støtte op om gravide mødre, som ønsker dette, så de ikke står helt alene. Jeg håber det vil være lettere at møde andre mødre på barsel med store søskende hjemme, som man kan finde fællesskab og måske endda legegruppe med.

Så her er hvordan jeg gør:

Vi besluttede først at hive storesøster permanent hjem efter lillesøster var født. Jeg kan huske at jeg græd ved tanken om at skulle aflevere hende og derfor besluttede vi at nu måtte vi gøre det. 

Far havde 6 uger hjemme efter jeg havde født og da han skulle melde barsel, besluttede vi at han ville bruge sin barsel på at være hjemme en dag hver uge. På denne måde ville jeg blive aflastet og han ville kunne få tid med begge sine børn.

Derudover er vi så heldige at have bedsteforældre, der meget gerne ville hjælpe os. (De har faktisk været dem, der har været mest støttende i denne process. Min mor siger ofte at hun fortryder inderligt at hun ikke selv tog os hjem). Storesøster har derfor en fast bedsteforældre dag hver uge og ofte også en dag i weekenden. På denne måde kunne jeg deltage i mødregruppe med kun et barn hvis jeg ville. 

Derudover brugte vi det første 6 uger hvor far var hjemme til at finde på løsninger på hvordan jeg kunne putte lillesøster imens storesøster var hjemme. 

Jeg følte det var rart at have et par løsninger i ærmet. Sådan har jeg altid fungeret. Det giver mig så meget mere ro og tålmodighed at have “planlagt” et par forskellige løsninger så jeg ikke skal stå og opfinde dem på stedet. Og det var vigtigt for mig at kunne have ro de første uger indtil jeg kom mere ind i hjemmelivet.

Derudover handler vi over nettet, har robotstøvsuger og i starten fik jeg ofte bedsteforældre til at hjælpe med at ordne køkken når de hentede eller afleverede storesøster fra bedsteforældredag.  

Jeg ved godt at ikke alle har samme muligheder, men jeg tror det vigtigste for mig i denne her process har været at turde spørge om hjælp.

Jeg har også fået hjælp af mine søstre og min mands søskende, og de har alle været glade for at blive inviteret ind og også knytte tættere bånd både til mig, men også mine børn. Og har man ikke familie har man måske venner der ville være glade for at hjælpe til.

Derudover har det været vigtigt for mig at finde fællesskaber som mig og mine piger kunne komme i hver uge. Jeg søgte via facebook og har mødtes med flere forskellige hjemmegående mødre. Nu har vi en fast legegruppe og derudover går storesøster til gymnastik (når der ikke er Corona) hver uge. Det giver mig en ro at hun har faste dage hvor hun leger med andre børn, så jeg de andre dage ikke skal stresse over at skulle nå ud. 

Det sværeste har været skærmtid. Jeg havde uendelig dårlig samvittighed for den mængde skærm som storesøster så i starten. Vi har altid forsøgt at minimere tv-tid, men med en nyfødt som ingen rytme har, har det været en gave at kunne tænde for tegnefilm, når de andre muligheder ikke passede. Det blev dog hurtigt mindre og mindre, og nu har vi mange dage hvor hun kun ser tv i ca. en time eller slet ikke.

Det skal lige siges at storesøster ikke længere sov lur da vi begyndte at være hjemme. Så tv-tid har ofte været brugt som afslappende tid i det tidsrum hvor hun før sov lur. 

At læse bøger, tegne, male, lege med modellervoks (legesand, slim osv.), bygge lego el klodser, lægge puslespil, spille fiskespil, har alle været super gode lege for os, hvor jeg både kunne amme eller have en sovende baby på mig samtidig. Derudover har vi anskaffet os en trampolin som har været guld værd! Og lillesøster elsker at se storesøster hoppe. 

Allerede op til at lillesøster blev født, skrev jeg mig en note med ideer til lege som vi nemt kunne sætte op. Dette gjorde jeg for at hjælpe mig selv de dage, hvor jeg var i søvnunderskud og havde brug for at få tiden til at gå. 

Udover det har vi brugt naturen og den lokale legeplads og bibliotek helt enormt meget. 

Som du måske kan læse brugte jeg min graviditetsorlov på at have storesøster så meget hjemme som muligt og i den periode begyndte jeg allerede at forberede hvordan vi kunne få hverdagen til at fungere hjemme når lillesøster kom. Jeg fik besøgt biblioteket og generelt undersøgt lokalområdet for tilbud i dagtimerne som vi kunne benytte os af. 

Når det så er sagt, så er det ikke sådan at vi har lavet noget hele tiden. Jeg havde også brug for at hvile efter fødsel, få amningen op og køre og finde mig til rette i en ny hverdag. Det tager tid. Men hver dag har jeg lært noget nyt om mig selv og også om mine børn, og den viden har været guld værd. 

Hvis du overvejer at tage dit store barn hjem under barsel, så gør det! Og hvis du er bange, så er det helt ok. Det er overvældende at blive mor igen og samtidig skulle vænne sig til en ny hverdag. 

Og hvis du er bange, så prøv at sætte ord på frygten. Hvad er du bange for? Og er der noget af det, du er bange for, som du kan få hjælp og støtte til, så det ikke længere holder dig fra at gøre det du føler er rigtig for dig og din familie? 

Inden vi tog beslutningen havde min mand og jeg talt alle tænkelige scenarier igennem, så vi havde løsninger på hvis f.eks lillesøster havde kolik eller skulle til undersøgelser osv.

Jeg har virkelig skulle øve mig i :

  • At spørge om hjælp! Det er ikke meningen at vi mødre skal det hele alene, og det er en gave for vores børn at vi lærer dem hvordan man beder om hjælp og samtidig er det også en gave for dem at være tæt med familie eller venner.
  • Sætte forventningerne ned til dig selv. Du skal ikke aktivere dit barn hele tiden. Børn må godt kede sig og det må du også gerne. 
  • Du skal ikke konkurrere med institutionslivet. – sådan følte jeg det i starten. Jeg følte jeg skulle bevise at livet hjemme med mig kunne det samme eller noget bedre end institution. Men når jeg huskede mig selv på at børn også skal kæmpe om opmærksomheden når de er institution (ofte med min. 4 andre børn og ikke kun en baby) og at børn også har dårlige dage når de er i institution, og dem vil der altid være. 

Hvad er det bedste ved at have storesøster hjemme under barsel:

  •  At se det bånd mine piger allerede har fået er guld! Lillesøster er et stort smil så snart hun hører sin søster om morgenen og storesøster spørger flere gange efter lillesøster når hun sover lur.
  •  Storesøster er inkluderet i livet med lillesøster. Storesøster hjælper med at skifte ble, bade og lege, og hun udviser enorm stolthed over at være med. Jeg skulle øve mig i at lade hende komme til og her har far virkelig været en ressource, da han fra start inkluderede storesøster i alt hvad han lavede med lillesøster (selvfølgelig uden tvang, men altid som en invitation)
  • Jeg elsker at jeg ved alt hvad min store pige laver i løbet af en dag. Der er ikke længere huller på flere timer hvor jeg faktisk ikke ved hvad hun har foretaget sig. Så hvis hun er ked f.eks om eftermiddagen eller aftenen, så ved jeg altid hvorfor og kan lettere trøste og tale de svære oplevelser igennem.
  • Storesøster blev ikke ekskluderet fordi lillesøster kom. Jeg ved godt at ingen forældre bevidst ønsker at ekskludere et af sine børn, men det var den følelse jeg fik når jeg forestillede mig hvordan det ville være for storesøster at skulle afleveres i institution og så skulle jeg gå hjem med lillesøster. Det er ikke sikkert alle har det sådan, men det var sådan jeg følte. 
  • At se min store pige lege med andre børn. Da storesøster gik i institution oplevede vi har hun var mættet socialt om eftermiddagen og i weekenden og vi lavede derfor sjældent legeaftaler. Så derfor så jeg hende sjældent lege med andre børn. Nu ser jeg hende hver gang hun leger med andre og det er en helt ny side af min pige jeg har lært at kende. Det er fantastisk.
  • Jeg kan følge hendes interesser på nært hold. Siden storesøster kom hjem har hun lært enormt mange nye ting. Jeg tror årsagen er at jeg hurtigt opfanger hvad der interesserer hende og derfra opstår nye lege og derved ny læring. Vi har haft periode hvor hun var optaget af dyr og lærte en masse nye dyr at kende. Hun har lært om alfabetet og kan genkende bogstaver og tal (hun er 3 år). Og lige nu er hun meget optaget af verden/geopgrafi/bynavne.. og jeg lærer helt enormt meget ved at følge med i hendes interesser.
  •  Far har sagt at han har aldrig set mig gladere end nu. Selv på de hårde dage er jeg gladere end jeg har været længe.

Jeg føler jeg kunne skrive uendelig meget om de måneder vi nu har været hjemme på barsel. Og det gør jeg måske senere. For der er meget at sige. 

Jeg håber sådan at der er nogle mødre der kan bruge dette indlæg til noget, for jeg ved at jeg kunne have brugt dette indlæg da jeg gik med overvejelser om at tage vores pige hjem under barsel. 

Hvad skal der så ske når min barsel slutter? – det ved jeg ikke endnu. Der er flere muligheder. Jeg er glad for mit arbejde og ønsker at finde en løsning som passer til hele min familie. Jeg kan dog sige så meget at det bliver ikke som før og ikke den traditionelle med fuldtidsjob og to børn i institution, men hvad det præcist bliver må tiden vise. Det kommer an på økonomi og på hvor fleksibel min arbejdsgiver vil være. Det kan være der kommer et opfølgende indlæg 🙂 

Til mere inspiration kan jeg anbefale:

@kulturkritiskforum har længe været den profil, der pustede til min indre ild og gav mig modet til at tage storesøster hjem. Tak for det!

@boernetanker – hun var en af de eneste jeg kunne finde på instasom delte om livet på barsel med storesøster.

@kriblekongen, @trolleleg – gav mig enormt mange ideer til lege jeg kunne lave med storesøster

@majmy – deler ud af sit hjemmeliv med 4 børn.

@frejapolonius – har også to små børn under 3 år hjemme