Hvordan undgår jeg at føle mig udbrændt som hjemmegående forælder?

Måske har du, som jeg, ind imellem følelsen af at være lidt overvældet (eller understimuleret, you choose) af den daglige trummerum, som tilværelsen som hjemmegående også er.

Eller også overvejer du måske at blive hjemmegående, og frygter at komme til at føle dig udbrændt eller ensom?

Det er ikke altid nemt og idyllisk at være hjemmegående. Der skal holdes styr på huset, som jo altså bruges i alle døgnets timer, og derfor rodes til igen og igen. Der skal holdes øje med – og tilbringes tid med børnene. Der skal laves måltider og ryddes op efter dem. Der skal sørges for at alle har det godt, og der skal trøstes, anerkendes, krammes og mysses. Det efterlader ikke altid lige tid til at oplade batterierne hos den hjemmegående forælder, før de bliver brugt igen.
Alle disse elementer skal balanceres, samtidigt med at du forsøger at være tilstede i nuet og bare nyde processen. Dét er en kunst – som jeg i øvrigt selv øver mig i at mestre.

Det er ikke en klagesang. Det er et fantastisk privilegium at få lov til at være sammen med sine børn fuld tid. Jeg elsker det – både på de dage, der flyver afsted, og på de, der snegler sig afsted.

Det kan dog i perioder være krævende, og derfor fungerer det – for mig – godt med strategier til at skabe til rum til egenomsorg ind imellem. Måske har du det på samme måde?

Derfor får du her 8 fif til hvordan du løbende kan genoplade dine batterier, tage vare på dig selv og nyde hjemmelivet – også i de hårde perioder.

Fif nummer 1: Stå op lidt før resten af familien

Tænker du nu “Er det en joke?”.

Nej, det er det ikke. Det ér til gengæld et fif, jeg langtfra selv efterkommer dagligt, men når jeg gør det, er det bare freaking fantastisk.

Vi taler ikke hele timer. Måske bare 15 minutter for dig selv (eller med morgen-tv til det barn, der vågner først), så du har tid til at vaske dit ansigt, sætte kaffe over, tage en varm sweater på – whatever floats your boat – inden hele morgenrutinen med børnene går igang.

Når jeg ikke at få de første minutter om morgenen på denne måde, tager jeg ofte 10 min efter morgenmaden til bare tre sider i en bog til det sidste af min lunkne morgenkaffe.

Fif nummer 2: Kom ud af huset – hver dag!

Selvfølgelig har vi også hjemmedage uden planer i ny og næ, og vi har legeaftaler hjemme, og på disse dage foregår hele dagen i – og omkring natur ved vores hjem.

Men prøv så vidt muligt at få alle mand ud af huset hver dag – bare nogle timer. Enten til deciderede udflugter eller bare med en kop kaffe i skoven. Det hjælper mod følelsen af at hele dagen blender sammen.

Det kræver en del energi at få hele tornadoen ud af huset. Det er ikke altid kønt og heller ikke altid uden konflikter. Men stort set altid hele umagen værd!

Fif nummer 3: Prøv at rør dig i en halv time hver dag

Det kan godt føles som om du ikke har tid til at motionere, når du har børn hjemme hos dig hele tiden. Ind imellem ser du dig sikker – som jeg – ikke i spejlet før op ad formiddagen, og derfor mener jeg selvfølgelig heller ikke full-blown amerikansk SAHM yoga-trip med veninderne hver eneste dag.

Vi sætter ofte musik på og danser herhjemme. I skulle se mig give den gas til Bounce Patrol videoen med superhelte – det er ikke for sjov!

Men også havearbejde, gåture eller noget helt fjerde med ungerne kan løfte sindet og frigive noget serotonin, så du får ekstra energi og holder dig sund og stærk. Selv når du føler, du ikke har sovet i et år, så på med 10 min exercise video fra YouTube, mens bebs/toddler griner af dine moves. Det får virkelig den depressive søvnmangelsky til at lette.

Fif nummer 4: Leg med dine børn!

Forsøg hver dag at prioritere at deltage helhjertet med fuld opmærksomhed i dine børns lege. Nogle dage bliver det i et kvarters tid – andre i en times tid. Det gælder om at finde en leg, du reelt synes, er underholdende at deltage i.

Fx gider jeg ikke at deltage i min søns ‘Avengers kæmper mod hinanden’-lege. Men vi kan mødes på midten og bruge figurerne i en leg, jeg godt gider deltage i. Fx laver vi modellervokssmykker til dem eller bygger fort til dem af LEGO.

Jeg synes, det er vigtigt at vise mine børn min interesse i dem ved at deltage i livet fra deres perspektiv. Og det er vigtigt at jeg som voksen gør det helhjertet; jeg deltager kun i lege, jeg reelt gider, og i det omfang, jeg synes, det er underholdende. 

Ind imellem er det svært at abstrahere fra horderne af praktiske opgaver, du OGSÅ gerne vil nå. Men hvor ofte fortryder du en leg med dine børn? Det giver altid en god følelse at fortsætte dagen på. Og vasketøjet er der også bagefter.

Fif nummer 5: Sæt mål for dig selv

Overskuelige mål, that is. Lad være med at forvente at du kan skrive en bog eller træne op til et maraton, hvis du inderst inde allerede har følelsen af at det ikke kommer til at ske.

Mål kan være mange ting. Lige nu har jeg fx som mål at jeg vil lave åndedræts- og styrkeøvelser, hver aften inden jeg falder i søvn. Det giver mig noget at falde til ro på den måde, og det er derfor et mål, jeg nyder at indfri hver dag.

Eksempel på et lorte-mål, jeg ofte sætter mig selv: “Imorgen vil jeg ikke spise noget med sukker i”. Doomed to fail.

Har du mål, du gerne vil indfri i løbet af dagen, er tricket at forme det, så du kan inkludere børnene i det. Ellers giver det bare en nederlagsfølelse, fordi du ikke får det gjort, og så har det modsat effekt end at lade dig op. 

Fif nummer 6: Sluk TV’et, når børnene sover

Den her er svær, men når det lykkes at indfri fif’et, vil det måske løfte dit overskudsniveau, som det gør for mig.

I stedet for tv’et, kan du lave dig en varm kop the, læse en bog, skrive et debat/dagbogsindlæg, lave yoga/åndedrætsøvelser, whatever.

Jeg kan virkelig godt lide at stene KUWTK, imens jeg spiser chokolade, og det sætter ofte en stopper for dette fif. Jeg forsøger dog at blive bedre til det, fordi I’m telling you: at slukke fjernsynet, og have en times tid i komplet ro – aaaaah #namaste

Fif nummer 7: Lad dine børn lege uden dig

Det hele handler om balance. Du behøver ikke at være involveret i hvert eneste øjeblik af dit barns dag, for at være en nærværende forældre. Tilstedeværelse er også ok – bare du er nærværende, når det er nødvendigt.

Uafhængig leg er ligeså vigtigt som leg med andre, hvis du spørger mig. Og det er samtidigt her, du kan tage den halve kop kaffe, 3 sider i bogen, lægge neglelak på tæerne, eller ligge dig ned på gulvet og trække vejret dybt for dig selv.

Fif nummer 8: Forbered måltider, koordiner indkøb og få styr på legeaftaler/udflugter inden ugen går i gang

Seriously, det er den bedste måde at spare både tid og penge på, at undgå stress og lavt blodsukker hos børnene (yikes), fordi de ikke gider spise de sørgelige rester i køleskabet og at gå i burnout-mode, fordi du ikke har styr på ugens aktiviteter.

Hvem gider at opfinde den dybe tallerken i form af aktiviteter, allerede fra mandag morgen, hvor motivationen måske i forvejen lader vente på sig? Coordination is key.

Jeg skriver altid ugeplaner med aktiviteter for hele familien, madplaner, indkøbslister og handler ind til hele ugen om søndagen. Og jeg takker altid mig selv for det om mandagen. Er du sådan en strukturnørd (som jeg) på det punkt, kan du måske få glæde af bulletjournals eller skemaer som fx disse

Brug for mere inspiration?

Få inspiration til at koordinere indkøb her og highlights på Kulturkritisk Forums Instagram profil, som du finder under @kulturkritiskforum

Har du brug for en større omgangskreds indenfor hjemmemiljøet, så du har mulighed for at arrangere flere legeaftaler? Søg efter legekammerater til såvel børn som voksne i dit nærområde her. Du kan besvare eksisterende tråde eller selv oprette en ny tråd i dit geografiske område. NB: Husk at læse retningslinjerne!